Planeta-Mamă

Prima săptămâna cu bebe – Ghid suprem de supraviețuire – partea II

6. DORMI!! Și spun asta pentru că aici se vor modifica destul de drastic lucrurile. Fie ca vei alapta, fie ca va trebui sa încălzești biberoane, nopțile nu-ti vor mai fi niciodată cum au mai fost, cum bine zice nenea Bitman :)) Pune pe cât poti toate celelalte treburi pe hold si ori de cate ori ai ocazia, atunci cand doarme bebe sau poate tati sa stea cu el, D-o-r-m-i !! Se poate sa simți că ești Xena-Razboinica si sa te bati cu pumnul in piept ca in timp ce doarme bebe, tu poti rezolva repede treburi de-ale casei si ca tu vei rezista. Si nu ca te-ar contrazice cineva, insa te sfătuiesc cu tărie ca mai degrabă sa stai pe telefon sau sa citești o carte, dacă totuși nu vrei sa dormi, asta cel puțin pana intri in ritm. Eu la David am cam neglijat treaba asta, si iti spun drept ca lucrurile pot deveni nasoale, pentru ca lipsa acută de somn te poate transforma intr-o momzilla, iritată, nervoasa, deprimata si fără pic de răbdare, ceea ce in creșterea unui copil e cel mai rău lucru care ti se poate întâmpla. Vasele nu-ti vor fugi din chiuveta, rușinate ca nu au fost spălate, iar in general, dacă nu cade casa pe tine, totul poate fi amânat!!

7. Cere si accepta orice oferta de ajutor. Bineînțeles, mâna ta dreapta va fi tati, însă si pentru el va fi o etapa noua si va avea deja probabil delegate destul de multe sarcini, așa ca dacă aveți posibilitatea, chemați mame, bunici, prieteni sau poate chiar veți putea angaja pe cineva care sa se ocupe de anumite treburi ale casei. Întocmește o lista cu ceea ce știi ca ai de făcut prin casa, lipește-o pe frigider, iar oricine se oferă, poate alege unul din task-urile de acolo.

8. Nu te da peste cap pentru musafiri. E adevărat, cu toții vor fi fericiti pentru voi si nerăbdători sa vada micuța voastră minune. Însă e posibil sa simți ca tu încă nu ești pregătită pentru vizite, you know, zâmbit frumos, pus mese, strâns mese, discuții lungi sau pur si simplu faptul ca trebuie sa te aranjezi si sa porți si altceva in afara de muuult iubitele pijamale (a doua cea mai buna prietena a unei mame :)) ) Am observat in schimb ca oamenii din generația mea cel puțin, știu despre povestea asta cu vizitele si așteaptă 2-3 săptămâni, stabilind printr-un telefon in prealabil care ar fi cel mai potrivit moment de întâlnire cu voi in noua formula. Așa ca, don’t stress out, căci Pamantul se poate opri puțin câta vreme voi savurati in liniște si pace fiecare moment cu puiul vostru.

9. Citește, întreabă, informează-te si elimina griji! E adevărat ca nimic nu prea te poate pregăti pentru momentul ăla atât de real in care iti ții prima oară bebele in fata căditei de baie sau a scutecului si nu prea știi de unde sa începi si unde sa termini. Însă ti-ar putea fi de folos ceva informații pe care sa le asimilezi înainte si care măcar iti vor oferi o idee despre ce ai de făcut. Înainte de nașterea lui David, eu am urmat cursurile gratuite oferite de spitalul in care am născut, unde am învățat cate ceva despre alăptare, baita sau schimbarea scutecului. Am citit si câteva cărți sau articole, însă aici exista si un revers al medaliei. PREA multă informatie iti poate face mai mult rău. Eu si in momentul de fata nu citesc mai mult de 3 articole, pe care oricum le trec si prin filtrul instinctului meu, pentru ca nu toată informația asta venită așa din abundentă este de buna calitate. Despre baita si scutec vei putea învata si de la asistente in primele zile cu bebe in spital, sau din video-ul filmat la naștere, ce cuprinde si partea cu baita, pe care chiar l-am urmărit atunci cand ne-am instalat acasă. Altfel, poti discuta cu prietene, consilieri, sau accesa google-ul ori de câte ori ai o nelămurire sau curiozitate, oricât de stupid ti s-ar parea.

https://youtu.be/0GfOv7XvKYM

https://youtu.be/M9wxgqD6Vbs

10. Fa-ti timp sa fii tu cu tine. In primele săptămâni de viata ale bebelui, noile mamici nu învata doar cum sa aibă grija de puiul de om cu minimum de somn, ci si cum sa se refacă ele după naștere. Îngrijirea postpartum este esențială pentru noile mame, iar asta presupune ascultarea sfaturilor doctorului, alimentatie adecvată si somn cât mai mult. Discuta din timp cu partenerul tău despre împărțirea sarcinilor casnice si îngrijirea bebelușului, astfel încât tu sa poti sa ai grija de tine, atât fizic cât si psihic. O cafea dimineața, o baie cu spuma seara, 15 minute de citit sau o plimbare de jumătate de ora pot face minuni!

11. Nu-ti neglija stările emotionale. Schimbarile hormonale postpartum pot provoca modificări ale dispoziției, iar lipsa somnului este o sugativa energetică pentru părinți. Apoi, intervine constientizarea noii vieți ce se afla brațele tale. „La început, există o euforie după naștere, urmând ca realitatea sa se instaleze in a treia sau a patra zi”, spune Lisa Weston – moașa acreditata in Toronto. „Aud foarte multă neliniște din partea părinților cu privire la responsabilitatea uriașă ce o resimt și îngrijorările legate de capacitatea lor de a oferi tot ceea ce are nevoie copilul.” Despre depresia post-natala (https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/depresia-postnatala) se vorbește din ce in ce mai mult in prezent, spre norocul nostru, iar dacă o identifici din timp, vei trece peste ea mai repede decât crezi. Plângi, ba chiar poti frumos sa dai play la un “Titanic” alături de 5 cutii de șervețele, vorbește cu partenerul tău despre toate stările si îmbrățișați-va cât mai mult, suna-ti prietenele si mama sau apelează la un psiholog (bănuiesc ca știm ca in ziua de azi nu mai e o rusine, nu? Pe mine m-a ajutat mult sa ii vorbesc lui Mr.V. despre tot ce simt, sa-i spun ca am mai mult ca niciodată nevoie de susținerea si dragostea lui, iar ocazional scriam pe diverse grupuri dedicate mămicilor. Aaaand, I’m here for you, mommy. Te asigur ca there’s life after kids :))

12. ZERO așteptări – uita de planuri, diverse imaginații sau “eu n-o sa fac aia niciodată”, căci s-ar putea sa te îneci la mal :)) Bebele va face ce are de făcut si nici o carte sau sfat nu vor schimba felul lui/ei de a fi. Păstrează in minte faptul ca lucrurile se vor așeza ușor-usor. Deși e posibil sa fie destul de dificil acum, va fi si recompensator in curând. Începând cu săptămâna 6, bebe va începe sa interacționeze din ce in ce mai mult cu tine, iar momentele si amintirile vor fi priceless. Cel mai si cel mai important e sa încerci pe cât posibil sa te bucuri si sa ai încredere in instinctele tale. Zilele trec surprinzător de repede si dintr-un bebe mic, viata va face un om prea mare.

Te imbratisez cu drag si dragoste,

Cami

Leave a Reply

Your email address will not be published.