Viața-n paișpe

Harta iubirii

Iubesc ideea de-a iubi. Dar nu in nestire. Ci potrivit. Cu știință si înțelepciune, cu suflet curat si minte deschisă. Iubesc atât de multe.. 

Iubesc Natura. Casa noastră, a tuturor, unde acoperis ne e cerul, peisajele sunt ferestre, gandul – poarta de intrare, iar Cheia? S-o iubești, si s-o cinstesti. Sa iubești natura de la primul firicel de iarba, pana la cel mai înalt norișor. Eu una ador florile ce-mi oferă miresme purtătoare de trăiri si amintiri (iasomie, zambile, trandafiri, lalele, liliac sau bujori), copaci fructiferi ce din puținul lor imi dau si mie puțin (cires, mar, par, cais, corcoduș, gutui), frumoasele lanuri de grâu si floarea-soarelui, maci, trifoi si lavanda, imensa si fascinanta jungla, crestele munților, dealuri si pajiști întinse, lacuri înconjurate de păduri, cascade si mări, răsărit si apus, iubitul meu Soare si draga mea Luna, animale de tot felul (mai puțin serpii 😅). Atât de multe putem învata de la ea, pentru ca ea deja știe si face totul atât de bine dintotdeauna. 

“Dacă iubeşti natura cu adevărat, o găseşti pretutindeni frumoasă.”citat clasic din  Vincent Van Gogh

Iubesc tradiția. Ce-am fi noi fără trecut? Fără repere, fără identitate, fără obiceiuri si fără sa știm ca de aici, de pe pământurile si din oamenii ăștia ne tragem de cand hău. Am crescut cu asta si tradiția face parte din mine. Suntem una si aceeași. Suntem un popor razbitor, vesel, sensibil, plin de arta si frumos. Țara noastră-i minunata, frumoasa si mândra între toate. Ce port, ce cântec! Iubesc simplitatea sătenilor, gospodariile cu roșii si ceapa, vacutele ce dau lapte, covoarele țesute si iile brodate. Suntem atât de bogați sa avem o așa istorie! 

“Tradiţia este suma valorilor învechite.” – definiție clasica de Kazimierz Brandys 

“Tradiţia nu înseamnă că cei vii sunt morţi, ci că morţii sunt vii.” – definitie de George Santayana

Iubesc arta. Am muzica in gena, părinții fiind odinioară artiști. Mama a cochetat cu muzica populară, iar tata chitarist si solist. Am crescut cu muzica Mariei Tanase, muzica noastră populara, dar si cu Ace of Base, Backstreet Boys, Mariah Carey (de care am fost obsedată la un moment dat), Whitney Houston, Celine Dion si tot ce a urmat după 90. Acum ma relaxez ascultând jazz. Iubesc pictura, desenul si tot ceea ce izvorăște din culoare. Culorile vindeca si hrănesc in același timp spiritul cu frumos. Iubesc sculptura si olăritul, cusutul si orice înseamnă meșteșug, apoi dansul, teatrul, poezia, cinematografia si chiar si arta culinara. 

“Arta este o imensă deschidere spre tot ceea ce este posibil.” Victor Hugo

Iubesc fotografia. Dintre toate artele, cu ea rezonez cel mai mult in prezent. Pentru mine, fotografia înseamnă povesti, stări, sentimente, si ceva mult mai prețios in minte si suflet, amintirea. O imagine ar trebui sa vorbească si sa spuna ceva, cu folos si înțeles, nu doar aruncată așa, de ochii lumii. Imi place sa captez o trăire sau un amalgam de licăriri ale inimii intr-un colț de imagine. Fotografia pe mine ma poarta in atât de multe universuri. 

“Fotografia, un univers nelimitat, într-o lume limitată de soartă.” – anonim

Iubesc oamenii. Si uneori nu știu de ce atât de mult :))) Dintotdeauna am fost deschisă, sociabilă si cu dorinta arzătoare de a cunoaște oameni frumosi, cu care pot vorbi cate-n luna si-n stele si alături de care sa petrec timp de calitate, fără urâciune, ranchiuna, invidie si toate sentimentele alea din the dark side, where they have cookies :)))) Imi plac concertele,  pentru ca muzică💛, dar mai ales pentru energia aia pe care o simt din partea fiecărui omuleț prezent acolo (vreau la Coldplay). Imi plac poveștile oamenilor, lecțiile lor de viata, imi place sa ascult. Nu cred ca am fost lăsați pe pământ sa trăim singuri, ci intr-o armonie creatoare de dragoste reciproca. 

“Oamenii seamănă cu stâlpii de pe marginea drumului. Nu luminează decât dacă sunt legați între ei.” – Radu Herjeu

Iubesc locurile. Acelea care-si povestesc istoria printr-o crăpătura sau zid ciobit. Iubesc arhitectura veche, iar in călătoriile noastre întotdeauna caut sa vizitez si partea veche a orașului, căci pentru mine, acolo se afla adevarata valoare ce merita văzută, simțită, mirosita, trăită. Ador așezările din natura, cabanutele alea călduroase din munte, un hamac lângă lac, un prosop pe nisip, dar nu spun nu nici clădirilor moderne, cele create de arhitecți iluștri, sau confortul unui hotel cochet decorat. Cate firicele de nisip voi avea in clepsidra, pe asta vreau sa le folosesc. Calatorii împreuna cu ai mei. 

“Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat.” – anonim

Imi iubesc cuibușorul. Sotul meu, cu care Dumnezeu m-a binecuvântat, cei doi minunați copii, căsuța noastră si toată atmosfera de pace din ea. Norii negri cand se-apropie, ii disipam imediat prin comunicare, înțelegere, toleranta, răbdare si dragoste. Aici e nucleul, echilibrul. 

“Familia este cel mai important lucru din lume.” – Prinţesa Diana

Si n-am iubit dintotdeauna potrivit. Ba chiar pe undeva greșit. Nici oamenii, nici viata. Insa cu fiecare greșeala, cu fiecare durere, am învățat sa apreciez mai mult, si astfel, după lungi calatorii, am ajuns intr-un final la propria-mi harta a iubirii

Tu ce iubești? 🙂

Cu dragoste si devotament, plus îmbrățișări,

Cami

Foto: Cristian Mereuta
Foto: Cristian Mereuta
Foto: Cristian Mereuta
Foto: Cristian Mereuta
Foto: Cristian Mereuta
Foto: Cristian Mereuta
Foto: Cristian Mereuta

Leave a Reply

Your email address will not be published.