LifeStyle

Despre #fastfashion si moda sustenabila

E normal sa ai doar 10 haine. Say that again! E NORMAL SA AI DOAR 10 HAINE! In aceste vremuri haotice, in care oamenii cumpara detoate in nestire, simt nevoia sa pun puțin pauza, si sa tragem cu toții împreuna o gura de aer proaspăt. Industria modei a luat-o razna, iar mai jos veti vedea de ce, si cum schimbarea aia despre care se tot vorbește trebuie sa înceapă cu noi. Cu fiecare dintre noi.

“Termenul de fast fashion a fost folosit pentru prima dată la începutul anilor 1990 pentru a descrie modelul de afaceri Zara, iar acum a ajuns să domine întreaga industrie. Cum descriem acet trend? Foarte simplu: haine ieftine, producție rapidă și vânzări accelerate.”, scria in 2019 Răzvan Clinceanu pe cavaleria.ro. Ce legătura avem noi cu asta si ce impact au alegerile noastre in materie de haine? Pai, așa cum fiecare acțiune a noastră are un efect de #domino, tot așa se întâmpla si cu ceea ce alegem sa purtam pe noi zi de zi. Industria modei este una dintre cele mai poluante din lume. Materiale sintetice(care se descompun si poluează), cantități enorme de haine produse si nefolosite(aruncate prin depozite sau șifonierele noastre), industrializarea la scara larga(fabrici enorme consumatoare de energie = emisii foarte mari cu efect de sera), deșeurile și substanțele chimice pe care marile fabrici de textile le varsă direct în apele și râurile din întreaga lume, sunt doar o parte din motivele pentru care ar trebui sa ne gândim puțin înainte de a mai comanda ceva online sau de a mai merge pe la mall. 

https://sustainability.uq.edu.au/projects/recycling-and-waste-minimisation/fast-fashion-quick-cause-environmental-havoc
independent.co.uk
thenewdaily.com.au

“Ca simpli consumatori ar trebui să ne întrebăm, măcar uneori, cine sunt oamenii care ne fac hainele și în ce condiții trăiesc. Până la urmă care este prețul real pe care îl plătim noi în comparație cu ei? Fără aceste întrebări contribuim, poate, fără să vrem, la exploatarea celorlalți.

Dulapurile noastre pline sunt dovada vie a ceea ce suntem. Priviți-le sincer. Oricât de mult v-ați minți, sunt oglinda evoluției noastre. Rafturi ticsite cu lucruri pe care le purtăm de câteva ori sau le oferim șansa de a rămâne la colecția de obiecte fără valoare. Dar e bine să fie.” – positivemother.ro 

theguardian.com

Dacă vrem sa mai trăim SANATOSI, si sa ne mai ȚINĂ acest pământ(după cum zicea mamaia😂) – asta ca sa adăugăm si puțin zahăr subiectului – atât pe noi, cât si pe copiii si nepoții noștri, avem nevoie de o schimbare de comportament. Cum? Cumpărând mai PUȚIN in primul rând(pe principiul puțin, dar BUN), alegând materiale ECO-FRIENDLY in locul sinteticelor, evitând hainele IEFTINE(acestea sunt produse in condiții deloc prietenoase cu natura), folosind PRODUSE DE CURĂȚARE ecologice atunci cand le spălam. 

Eu sunt la început de drum, însă ma simt foarte determinata sa merg in aceasta directie. Am început in primul rand cu CONSTIENTIZAREA problemei, apoi cu stransul din dinti🥶la cumpărături, apoi cu datul din ele😂, iar acum sunt la stadiul de “bani la pusculita” pentru unele ceva mai scumpicele, dar din bumbac sau alte materiale eco-friendly si in final, soluții home-made pentru a le spala. 

Aici găsiti o lista de #branduri ce promovează hainele eco-friendly, iar eu as mai adauga, din căutările mele recente: H&M – Gama Conscious (aici puteți citi si statementul lor), C&A, OMRA Design, Verlinne, CrissMiss Project, Moja, AboutYou, Ioana Ciolacu, Bianca Georgescu – Incaltaminte, Irina Schrotter, NOOR – Haine cu capul in nori, HipHipRo. De asemenea, o alta varianta demnă de luat in calcul si fără nici o rusine este Outletul-Vintage. Pe #instagram găsiți o mulțime de conturi faine.

Mai mult decât atât, alegand moda românească sustenabila, puteti contribui si la faptele bune inițiate de http://www.ateliermerci.ro/cumpara/bluza-cusuta-cu-un-motiv-332. 

Haideți sa numim cumva acest proces! Eu i-as spune: “DEhaineTIZAREA”!!✌🏻Si nu trebuie sa fie ceva radical, ci treptat, cu pași mici, bucurându-ne in același timp de calatorie. Keep it simple! 

“Noi chiar le recomandam clientilor nostri sa faca mai putin shopping si, in schimb, sa cumpere haine pe care le apreciaza extraordinar de mult, chiar si dupa mai multi ani”, spune designerul Irina Schrotter.

Voi? Sunteti in stadiul de decizie sau poate sunteți deja in proces, sau oare nici nu vreți sa știți de el? Ce părere overall aveti despre acest subiect? 

Va pup, va imbratisez cu multă dragoste, dragoste pe care sper sa o oferim înapoi NATURII. C. ♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published.